Οι δύο βασικοί κλάδοι του Στρατού είναι τα Όπλα και τα Σώματα.

Όπλα είναι τα στοιχεία του Στρατού, των οποίων κύρια αποστολή είναι η διεξαγωγή του αγώνα ή η άμεση συμμετοχή σε αυτόν.

Αυτά είναι:

Μάχης: Πεζικό, Ιππικό-Τεθωρακισμένα και Πυροβολικό.

Υποστήριξης Μάχης: Μηχανικό, Διαβιβάσεις και Αεροπορία Στρατού.

Σώματα είναι τα στοιχεία του Στρατού που παρέχουν υποστήριξη διοικητικής ή λογιστικής μορφής.

Αυτά είναι:

Υποστήριξης Μάχης: Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Έρευνας-Πληροφορικής και Υγειονομικού (Ιατρών, Κτηνιάτρων, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής).

Λοιπά Σώματα: Υγειονομικού (Διαχειριστών Υγειονομικού και Διοικητικών Υγειονομικού), Οικονομικού, Γεωγραφικού, Ελεγκτικού, Στρατιωτικών Γραμματέων, Ταχυδρομικού, Μουσικού, Φροντιστών, Αρχιτεχνιτών Όπλων και Αρχιτεχνιτών Σωμάτων.

Κοινά Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το Στρατολογικό, το Θρησκευτικό και των Δικαστικών Γραμματέων.

Από άποψη του τρόπου εισόδου τους στο Στρατό, οι στρατιωτικοί διακρίνονται σε μόνιμους, εθελοντές και στρατευμένους.

Μόνιμοι Στρατιωτικοί είναι εκείνοι που κατατάχθηκαν στο στρατό για να σταδιοδρομήσουν σε αυτόν και προέρχονται από τους απόφοιτους των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τους κατατασσόμενους απευθείας ή με διαγωνισμό και τους μονίμους υπαξιωματικούς.

Εθελοντές Στρατιωτικοί είναι εκείνοι που κατατάχθηκαν με τη θέλησή τους στο στρατό και ανέλαβαν την υποχρέωση να υπηρετήσουν σε αυτόν για ορισμένο χρόνο.

Έφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας είναι οι πολίτες των παραμεθορίων περιοχών από την εφεδρεία, καλούμενοι εθελοντικά υπό τα όπλα για ορισμένη διάρκεια κάθε χρόνο.

ΣΣΑΣ

Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) είναι διακλαδική Παραγωγική Σχολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων είναι ανεξάρτητος Διακλαδικός Σχηματισμός επιπέδου Ταξιαρχίας και υπάγεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η εισαγωγή στη ΣΣΑΣ μπορεί να γίνει μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους αποφοίτους Γενικού Λυκείου. Μετά το πέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε Προκαταρκτικές Εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ψυχοτεχνικά τεστ, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

Αποστολή της Σχολής είναι η παροχή αρμονικά συνδυασμένης, επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαιδεύσεως για την κατάρτιση μονίμων Αξκών με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Διεύθυνση Σπουδών της Σχολής διαιρείται σε Τμήματα Εκπαίδευσης, τα οποία είναι τα εξής: α. Τμήμα Υγειονομικού το οποίο περιλαμβάνει τα Τμήματα: Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Φαρμακευτικού, Κτηνιατρικού και Ψυχολογικού. β. Τμήμα Λοιπών Σωμάτων, το οποίο περιλαμβάνει το Τμήμα Νομικού και το Τμήμα Οικονομικού.

Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί όσο διαρκεί η φοίτηση στις αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Παναπιστημίου Θεσ/νικης, δηλαδή 6 χρόνια για το Ιατρικό, 5 για το Κτηνιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Τμήμα και 4 χρόνια για τα Τμήματα Ψυχολογικού, Στρατολογικού -Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ) και Οικονομικού. Το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης στη ΣΣΑΣ, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Σχολής, είναι όσα τα χρόνια φοίτησης στο ΑΠΘ, προσαυξημένο κατά δύο χρόνια. Εφόσον κάποιος μαθητής υπερβεί το παραπάνω χρονικό όριο διαγράφεται από τη ΣΣΑΣ, αλλά και από την αντίστοιχη Σχολή - Τμήμα του ΑΠΘ. Επιπλέον, υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση στο Δημόσιο για κάθε χρόνο που φοίτησε στη ΣΣΑΣ. Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνον στην περίπτωση διαγραφής κάποιου μαθητή για λόγους υγείας.

Η εκπαίδευση των Μαθητών είναι Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική. Η Ακαδημαϊκή εκπαίδευση πραγματοποιείται στις αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς πραγματοποιείται και για τους υπόλοιπους φοιτητές. Η στρατιωτική εκπαίδευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΣΣΑΣ.

Όλα τα έξοδα φοίτησης στη Σχολή (διαμονή, διατροφή κτλ) βαρύνουν το Δημόσιο. Επιπλέον οι μαθητές της ΣΣΑΣ λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.

Οι Μαθητές που αποφοιτούν με επιτυχία από τη ΣΣΑΣ ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί, ανάλογα με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο κατανέμονται (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό ή Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα). Το Σώμα Στρατολογικού - Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων είναι Κοινό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αξιωματικοί του Σώματος ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί και μπορούν να υπηρετήσουν σε Μονάδες - Υπηρεσίες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΣΕ

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είναι το παλαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1828 από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Το Σεπτέμβριο του 1982 η Σχολή μεταστάθμευσε στις σημερινές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται ΝΑ των Αθηνών, στο Δήμο Βάρης Αττικής και σε απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο της.

Η Σχολή είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ), ισότιμο με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης (Νόμος 3187/2003), παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά

Η εισαγωγή στη ΣΣΕ γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων που διεξάγονται με μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κάθε ακαδημαϊκό έτος, κατά την κείμενη νομοθεσία. Ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στην ΣΣΕ καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών. Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την εισαγωγή υποψηφίων στη ΣΣΕ είναι οι υποψήφιοι να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), οι οποίες αποσκοπούν στην αξιολόγηση των υποψηφίων ώστε να φοιτήσουν επιτυχώς στη ΣΣΕ και να ασκήσουν το επάγγελμα του στρατιωτικού, ως μόνιμα στελέχη, σύμφωνα με το πρότυπο του Αξιωματικού του ΣΞ.

Αποστολή της ΣΣΕ είναι: α. Να παράγει και να μεταδίδει τη γνώση στους Ευέλπιδες και στους Σπουδαστές της με την έρευνα και διδασκαλία της Στρατιωτικής Επιστήμης καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών. β. Να αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή ώστε να διαμορφώνει αξιωματικούς του ΣΞ με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση. γ. Να σχεδιάζει και να οργανώνει Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και Ερευνητικά Προγράμματα σε θέματα Στρατιωτικής Επιστήμης σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του N. 3187/2003. δ. Κάθε έργο που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία στο πλαίσιο της καθορισθείσας αποστολής της, από το Ν.3187/03, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει.

Οι επιτυχόντες κατά τις εξετάσεις του τελευταίου έτους Ευέλπιδες της Σχολής όταν δώσουν το νόμιμο όρκο ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί. Η ονομασία γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του κ. ΥΕΘΑ, και εγγράφονται στην αντίστοιχη επετηρίδα του ΓΕΣ. Οι αποφοιτούντες Ανθυπολοχαγοί κατατάσσονται στον ΕΣ με σειρά αρχαιότητας στα Όπλα και Σώματα σύμφωνα με την υφιστάμενη περί Αξιωματικών νομοθεσία. Οι Ανθυπολοχαγοί των Όπλων κατατάσονται στα παρακάτω Όπλα:ΠεζικόΤεθωρακισμέναΠυροβολικόΜηχανικόΔιαβιβάσειςΑεροπορία Στρατού Ομοίως οι Ανθυπολοχαγοί των Σωμάτων κατατάσσονται στα παρακάτω Σώματα:ΤεχνικόΥλικού ΠολέμουΕφοδιασμού Μεταφορών.

ΣΜΥ

Αποστολή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) είναι:Να αποδίδει στο Στρατό Ξηράς Μονίμους Υπαξιωματικούς ικανούς να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις επιχειρησιακές του απαιτήσεις, παρέχοντας:Την απαιτούμενη στρατιωτική εκπαίδευση προκειμένου να οικοδομήσει την προσωπικότητα και τις δεξιότητες του άριστου Στρατιώτη και του ικανού Ηγήτορα στο επίπεδο του Ομαδάρχη και Βοηθού Διμοιρίτη.Ποιοτική ακαδημαϊκή εκπαίδευση, επιπέδου Γ΄ Κύκλου, σε γνωστικό φάσμα που να συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Στρατιωτικού.Να συμβάλει στο κύρος του Σώματος των Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, με τη διατήρηση της Σχολής σε υψηλό επίπεδο.

Το 1975 μεταστάθμευσε στα Τρίκαλα, στο πρώην στρατόπεδο «5ου Συντάγματος Πεζικού», που φέρει σήμερα την ονομασία Στρατόπεδο «Στρατηγού Χρήστου Καβράκου», στο οποίο λειτουργεί ως τις μέρες μας

Η ΣΜΥ, σύμφωνα με Ν.1911/1990 (όπως τροποποιήθηκε με τους Ν.2913/2001 και Ν.4361/2016 και ισχύει μέχρι σήμερα), είναι Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και ανήκει στην Ανώτερη Βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 2. Αποστολή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) σε περίοδο ειρήνης είναι η: α. Παροχή στους σπουδαστές ποιοτικής εκπαίδευσης τρίτου κύκλου σπουδών της χώρας και η καλλιέργεια παράλληλα του στρατιωτικού πνεύματος, προσδίδοντας σ΄ αυτούς όλες τις στρατιωτικές αρετές και χαρακτηριστικά. β. Διατήρηση του ηθικού των σπουδαστών σε υψηλό επίπεδο και η βελτίωση συνεχώς της εικόνας και του κύρους της σχολής και του σώματος των Μονίμων Υπαξιωματικών γενικότερα. γ. Απόδοση στο Στρατό Ξηράς (ΣΞ), διοικητικών και τεχνικών Μονίμων Υπαξιωματικών, ικανών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και να εργάζονται και επιχειρούν σ’ ένα διακλαδικό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Η εκπαίδευση στη Σχολή διακρίνεται σε Ακαδημαϊκή, Στρατιωτική και Τεχνική. (1) Η στρατιωτική εκπαίδευση χωρίζεται σε: (α) Θεωρητική στρατιωτική εκπαίδευση: Διδάσκεται στις αίθουσες διδασκαλίας και περιλαμβάνει μαθήματα, όπως αυτά αναφέρονται στην υποπαράγραφο 2.4.1. (β) Πρακτική στρατιωτική εκπαίδευση: Διεξάγεται στα πεδία ασκήσεων – βολής. (2) Η εκπαίδευση των Σπουδαστών της Σχολής είναι τριετής (Ν.4361/2016) και κατανέμεται σε 6 εξάμηνα (δύο ανά έτος), κατά τα οποία: (α) Στην εκπαίδευση [ακαδημαϊκή – στρατιωτική (θεωρητική) – τεχνική] του 1ου και 2ου έτους σπουδών, τα μαθήματα είναι κοινά ανά έτος σπουδών (δεν έχει γίνει η κατανομή σε Διοικητικούς - Τεχνικούς), ενώ (β) Στο 3ο έτος υπάρχουν: 1/ Κοινά μαθήματα Διοικητικών – Τεχνικών σπουδαστών, στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση 2/ Ειδικά μαθήματα μόνο στους Τεχνικούς σπουδαστές, αναλόγως ειδικότητας, στην τεχνική εκπαίδευση 3/ Μαθήματα μόνο στους Διοικητικούς σπουδαστές [ακαδημαϊκής και στρατιωτικής (θεωρητικής) εκπαίδευσης] (3) Η πρακτική στρατιωτική εκπαίδευση είναι κοινή, διεξάγεται και στα τρία έτη φοίτησης και τα αντικείμενα εκπαίδευσης κάθε έτους σπουδών είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με το Γενικό Πρόγραμμα εκπαιδεύσεως της Σχολής

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, κατανέμονται όπως παρακάτω: α. Πριν την έναρξη του τρίτου (3ου) έτους, σε διοικητικούς - τεχνικούς. β. Πριν την έναρξη του τελευταίου έτους εκπαίδευσης, οι τεχνικοί σπουδαστές των όπλων – σωμάτων, στα αντίστοιχα όπλα – σώματα και ειδικότητες. γ. Στο τέλος του τελευταίου έτους εκπαίδευσης, οι διοικητικοί σπουδαστές (όπλων - σωμάτων), στα αντίστοιχα όπλα - σώματα. δ. Το ΑΣΣ μετά από πρόταση των αρμοδίων διευθύνσεων και λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές απαιτήσεις καθορίζει: (1) Τα Όπλα – Σώματα στα οποία δεν θα γίνει κατανομή των μαθητών της ΣΜΥ. (2) Την κατανομή: (α) Στα Όπλα – Σώματα των Τεχνικών μαθητών ΣΜΥ πριν το τέλος του 2ου έτους φοίτησης. (β) Στα Όπλα – Σώματα των Διοικητικών μαθητών ΣΜΥ πριν το τέλος του 3ου έτους φοίτησης

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών εδρεύει στο στρατόπεδο «ΚΑΒΡΑΚΟΥ» στα Τρίκαλα από το 1975. Στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, ένα συνδυασμό παλαιών και νεόκτιστων κτιρίων, περιλαμβάνονται εκτός των άλλων, κτίρια διαβίωσης των Σπουδαστών, αίθουσες εκπαίδευσης, 2 κέντρα ψυχαγωγίας Σπουδαστών, κλειστό γυμναστήριο, 2 αίθουσες βαρών, αθλητικές εγκαταστάσεις, πύργος αναρρίχησης και εξομοιωτής βολής τυφεκίου.

Οι σπουδαστές κατά το χρόνο φοίτησης τους στη Σχολή, δικαιούνται αποδοχές, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

Με την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, οι Σπουδαστές ονομάζονται Μόνιμοι Λοχίες και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στις Σχολές εφαρμογής Όπλων - Σωμάτων, στα οποία εντάχθηκαν. Επιπλέον, έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε εξετάσεις, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, για την εισαγωγή στην ΣΣΕ, ως υποψήφιοι ειδικής κατηγορίας

Οι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή, μετά από συνολικό χρόνο υπηρεσίας 9 -12 χρόνων στους βαθμούς Λοχία - Επιλοχία - ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Σελίδα 143 Αρχιλοχία. Από την προαγωγή τους σε Αξιωματικούς, εντάσσονται στις επετηρίδες αυτών και εξελίσσονται ανάλογα. Ικανός αριθμός Υπαξιωματικών επιλέγεται, εκπαιδεύεται και επανδρώνει τις Ειδικές Δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, πεζοναύτες και βατραχάνθρωποι. Επειδή η ΣΜΥ ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι, με το πτυχίο της Σχολής, μπορούν να εγγραφούν σε ΑΤΕΙ ή ΑΕΙ με κατατακτήριες εξετάσεις.

Οι Διοικητικοί Υπαξιωματικοί στις Μονάδες, μπορούν να είναι εκπαιδευτές, βοηθοί σε διάφορα γραφεία, επικεφαλής τμημάτων κλπ., ανάλογα με τις ανάγκες. Οι Τεχνικοί Υπαξιωματικοί επισκευάζουν το τεχνικό υλικό της μονάδας που υπηρετούν και παράλληλα, μπορούν να είναι επικεφαλής διαφόρων τμημάτων. Οι Φροντιστές διαχειρίζονται τα υλικά της μονάδας τους.,

ΣΑΝ

Αποστολή ΣχολήςΑποστολή της ΣΑΝ είναι:α. Να παρέχει εκπαίδευση όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 3187/03.β. Να αναπτύσσει τις απαιτούμενες αρετές και τη στρατιωτική αγωγή των σπουδαστών, ώστε να διαμορφώνει Αξιωματικούς Νοσηλευτές, με ηγετικά προσόντα, στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική παιδεία και αγωγή.γ. Να συμμετέχει σε ερευνητικά-εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες της Πολιτείας που αφορούν σε θέματα νοσηλευτικής επιστήμης και τεχνολογίας.δ. Να οργανώνει Σχολείο προετοιμασίας αλλοδαπών υποτρόφων στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών.

Η ζωή στη ΣΑΝ, έχει σκοπό την άρτια στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση των σπουδαστών της.Με την είσοδο των νέων σπουδαστών -στριων στη ΣΑΝ, ξεκινάει η Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση (ΒΣΕ), διάρκειας περίπου 5 εβδομάδων, που έχει στόχο την ομαλή ένταξη των πρωτοετών στη στρατιωτική οικογένεια. Μετά την ολοκλήρωση της ΒΣΕ, δίνεται ο όρκος του Έλληνα Στρατιώτη. Η στρατιωτική εκπαίδευση συνεχίζεται σε όλη την τετραετη φοίτηση στη ΣΑΝ, παράλληλα με την ακαδημαϊκή. Περιλαμβάνει πρακτικά αντικείμενα (χρήση φορητού οπλισμού – βολές, σωματική αγωγή, πορείες, θερινή διαβίωση), αλλά και θεωρητική διδασκαλία στρταιωτικών αντικειμένων (τοπογραφία, στρατιωτική αλληλογραφία, Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας κλπ).Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση υλοποιείται κυρίως στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Η μετακινήσεις πραγματοποιθούνται με υπηρεσιακά μέσα. Το πρόγραμμα είναι το ίδιο με των φοιτητών του τμήματος. Από το 2ο έτος συμπεριλαμβάνει κλινική άσκηση σε νοσοκομεία (των ΕΔ και του ΕΣΥ). Συμπηρωματικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, νοσηλευτικές εφαρμογές, αθλητισμός, ιστορία), υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΣΑΝ.Κατά τη διάρκεια της τεραετούς φοίτησης, οι σπουδαστές -στριες διαμένουν υποχρεωτικά σε εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΣΑΚΕΤΤΑ Α’», στον Καρέα. Διαμένουν σε θαλάμους 4 ατόμων. Η σίτιση, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, καλύπτονται από η Σχολή. Η έξοδος καθορίζεται από την Παρασκευή το απόγευμα ως το βράδυ της Κυριακής. Οι άδειες παρέχονται στις εορταστικές περιόδους (Χριστούγεννα – Πάσχα) και τον Αύγουστο. Παρέχεται ένα μικρό μηνιαίο επίδομα.

Εξέλιξη-ΠροοπτικέςΑποφοιτά από τη Σχολή σπουδαστής-στρια ο οποίος έτυχε προαγώγιμου βαθμούα. Σε όλα τα πανεπιστημιακά μαθήματα ή της επί πτυχίω εξετάσεις κατά το Πανεπιστήμιο οριζόμενες,β. Σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα της Σχολής,γ. Στα προσόντα – διαγωγή της τάξης του.Οι σπουδαστές που λαμβάνουν αποφοιτήριο της Σχολής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί, ανάλογα με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο έχουν κατανεμηθεί. Η διαδικασία της κατανομής πραγματοποιείται στο τέταρτο έτος φοίτησης στη Σχολή. Oι απόφοιτοι της ΣΑΝ καλούνται να διαδραματίσουν πολλαπλούς ρόλους, που απορρέουν από την διττή τους ιδιότητα ως Αξιωματικοί και Νοσηλευτές:α. Κυρίαρχα του κλινικού νοσηλευτή στις διάφορες Νοσηλευτικές Μονάδες και ειδικά τμήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείωνβ. Του κλινικού εκπαιδευτή στα Νοσοκομεία αλλά και της Σχολήςγ. Σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα προσόντα τους.Συμμετέχουν σε ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκπαιδεύονται και εξειδικεύονται σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υποστηριζόμενα τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από το Υπουργείο Παιδείας.

Ήταν η πρώτη Παραγωγική Σχολή Αξιωματικών Γυναικών. Ιδρύθηκε το 1946, όταν το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέδειξε την ανάγκη στελέχωσης των ΕΔ με μόνιμο στρατιωτικό νοσηλευτικό προσωπικό. Στην Σχολή εισάγονταν μόνο γυναίκες μετά από εξέταση επιτροπής αποτελούμενη από την Διευθύνουσα Νοσηλεύτρια της Διεύθυνσης Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΓΕΣ και 5 Ανώτερους Υγειονομικούς Αξιωματικούς, με βάση το νέο Βρετανικό Σύστημα εκπαίδευσης που είχε υιοθετηθεί και εφαρμοζόταν στον Στρατό. Οι πρώτες 21 μαθήτριες εισήλθαν στην «Στρατιωτική Σχολή Εκπαιδεύσεως Αδελφών Νοσοκόμων» στις 14.11.46.Η ημερομηνία αυτή αποτελεί και την ημέρα εορτασμού της ιδρύσεως της σχολής.

Το 1989 ενσωματώθηκε το ετήσιο πρόγραμμα της ΣΕΥ στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΣΑΝ και η φοίτηση έγινε τετραετής.

Το 1990 εισήχθησαν οι πρώτοι άρρενες μαθητές.Το 1996 με τον Νόμο 2439/96 απονέμεται και ο βαθμός της Ταξιάρχου στις Αξιωματικούς Νοσηλεύτριες, ενώ το 2000 με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας χορηγείται ξιφίδιο στους Σπουδαστές της Σχολής και στους νέους Αξιωματικούς απονέμεται ξίφος του Κλάδου στον οποίο κατανέμονται.

Στρατόπεδο Σακετά Ά ,Βύρωνας Αθήνα, Ελλάδα Υπάρχουν δύο κτίρια διαβίωσης, όπου βρίσκονται τα δωμάτια των σπουδαστών, το ιατρείο και το αναρρωτήριο, ο χώρος προσευχής των αλλοδαπών, το ραφείο, τα πλυντήρια, το γυμναστήριο καθώς και άλλοι αποθηκευτικοί χώροι.Επιπλέον, υπάρχει το κτίριο των εκπαιδευτηρίων, το Διοικητήριο, το Κτίριο του Εστιατορίου, όπου βρίσκονται τα μαγειρεία και η αίθουσα ψυχαγωγίας και η Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Οι βασικοί στόχοι της Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης είναι:Η απόκτηση γνώσεων για την άσκηση της Νοσηλευτικής επιστήμης τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και φροντίδας.Η καλλιέργεια της επιστημονικής σκέψης και η εξοικείωση με την έρευνα έτσι ώστε οι Αξιωματικοί Νοσηλευτές να συμμετέχουν στις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.Η απόκτηση από τους σπουδαστές των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τον Αξιωματικό Νοσηλευτή προκειμένου να λειτουργεί ως διοικητικό και οργανωτικό στέλεχος στα πλαίσια της αποστολής των Ε.Δ.Στη Σχολή με μέριμνα της Διεύθυνσης Σπουδών, γίνεται το μάθημα της Καρδιο Αναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΑ) καθώς και φροντιστηριακά μαθήματα Κλινικής Νοσηλευτικής. Οι σπουδαστές εξασκούνται σε προπλάσματα σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, με σκοπό την πλήρη κατανόηση και την απόκτηση δεξιοτεχνίας στις νοσηλευτικές διαδικασίες.Παράλληλα, η Ακαδημαϊκή εκπαίδευση εμπλουτίζεται με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και την παροχή κοινωνικής και πολιτιστικής παιδείας, που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Σχολής.Αναλυτικότερα:Τμήματα ξένων γλωσσών στα οποία κατατάσσονται οι Μαθητές ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειας τους.Συγκρότηση αθλητικών ομάδων: Η Σχολή διαθέτει ομάδες καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, στίβου, κολύμβησης, αεροβικής και σουηδικής γυμναστικής. Οι αθλητικές ομάδες παίρνουν μέρος στους αγώνες που διοργανώνονται μεταξύ των ΑΣΕΙ.Χορωδία υπό την επίβλεψη μουσικολόγου. Η χορωδία συμμετέχει συνήθως σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός της Σχολής.Ομάδα χορού καθοδηγούμενη από εξειδικευμένο καθηγητή Σωματικής Αγωγής, όπου διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί.Ετησίως πραγματοποιείται θεατρική παράσταση από την ομάδα θεάτρου που επιμελείται θεατρολόγος.

Στρατιωτική ΕκπαίδευσηΗ Στρατιωτική Εκπαίδευση διακρίνεται σε:Θεωρητική Στρατιωτική EκπαίδευσηΑναλυτικότερα: ΠεριλαμβάνονταιMαθήματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος.Διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Διεθνούς Πολιτικής και Διπλωματίας.διαλέξεις σε θέματα Διακλαδικότητας.Πρακτική Στρατιωτική εκπαίδευσηΑναλυτικότερα Περιλαμβάνονται:Ασκήσεις αόπλου – ενόπλου.Βολές με όπλο G3-A3.Πορείες.Θερινή διαβίωση διάρκειας περίπου 1 εβδομάδας.Παρελάσεις.Εκπαιδευτικά ταξίδια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Στρατιωτικές και γενικότερου ενδιαφέροντος εγκαταστάσεις.Καθημερινή σωματική αγωγή.

Θέλεις να πετύχεις;

Άρχισε σήμερα

Κάνε εγγραφή και κέρδισε προνομιακές εκπτώσεις και τιμές