ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ), ισότιμο με τα ιδρύματα του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης το οποίο:

Παρέχει ακαδημαϊκή και ναυτική εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου με σκοπό να δημιουργήσει ικανούς Αξιωματικούς με ηγετικά προσόντα, ναυτική συνείδηση και άρτια επαγγελματική κατάρτιση.Παράγει γνώση και προάγει την έρευνα περί τη Ναυτική επιστήμη και τεχνολογία.

Η εισαγωγή στη Σχολή γίνεται μέσω των ετήσιων Πανελληνίων Εξετάσεων που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας και, επιπροσθέτως, των ψυχομετρικών τεστ και αθλητικών δοκιμασιών.

Οι σπουδές είναι οργανωμένες σε τέσσερα έτη. Κάθε έτος περιλαμβάνει τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο εκπαίδευσης. Η χειμερινή περίοδος εκπαίδευσης διαρκεί από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο χωρισμένη σε δυο τετράμηνα. Κάθε τετράμηνο περιλαμβάνει 13 εβδομάδες ακαδημαϊκής εκπαίδευσης ακολουθούμενη από τρεις εβδομάδες εξετάσεων.Σε κάθε τετράμηνο, εκτός της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, οι Ναυτικοί Δόκιμοι λαμβάνουν και ναυτική / στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή των Δοκίμων σε εκπαιδευτικούς πλόες με πλοία του στόλου και ιστιοφόρα, με την εκπαίδευση σε προσομοιωτές, με την εκτέλεση πυρών αλλά και με τη συμμετοχή τους σε παρελάσεις, τελετές κλπ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, οι Δόκιμοι για μια εβδομάδα ακολουθούν πρόγραμμα ναυτικής επιμόρφωσης το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φορείς και μονάδες του ΠΝ, σημαντικές βιομηχανικές μονάδες (Ναυτικό Μουσείο-Ακρόπολη-Πλωτό Μουσείο ΑΒΕΡΩΦ κλπ), διαλέξεις επί ιστορικών, αμυντικών και γενικότερου ενδιαφέροντος θεμάτων, καθώς και διεξαγωγή εσωτερικών αθλητικών αγώνων.Η θερινή περίοδος εκπαίδευσης διαρκεί δύο μήνες, Ιούλιο-Αύγουστο, και περιλαμβάνει τον Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) των Ναυτικών Δοκίμων, που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι και είναι διάρκειας 40-45 ημερών. Οι μισές περίπου μέρες είναι εν πλω και οι υπόλοιπες σε λιμάνια του εξωτερικού, επί το πλείστον Ευρωπαϊκά.Οι Δόκιμοι καθ' όλο το έτος λαμβάνουν τέσσερις μακράς διάρκειας άδειες, την περίοδο των Χριστουγέννων / Πρωτοχρονιάς για δυο εβδομάδες, την περίοδο του Πάσχα, περίπου μία εβδομάδα και δυο περιόδους πριν και μετά του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου, περίπου δέκα ημερών εκάστη.

Οι απόφοιτοι της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων είναι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, και φέρουν το βαθμό του Σημαιοφόρου. Ο ανώτατος βαθμός, στον οποίο μπορεί να προαχθεί ένας μάχιμος Αξιωματικός, είναι αυτός του Ναυάρχου και η ανώτατη θέση, στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί αυτή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας. Αντίστοιχα, για μηχανικό Αξιωματικό, ο ανώτατος βαθμός είναι του Αντιναυάρχου και η ανώτατη θέση αυτή του Γενικού Επιθεωρητή Ναυτικού ή Διοικητή Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού.

ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού,είναι Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή (ΑΣΣΥ) και ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει την έδρα της στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΧΥΡΟ Δ.Ν.Ε., στον Σκαραμαγκά. Είναι τριετούς φοίτησης και αποστολή της είναι:

Να παρέχει στους εισερχόμενους σπουδαστές, αφενός μεν την κατάλληλη στρατιωτική και ναυτική αγωγή, αφετέρου δε, την αναγκαία θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, καθώς και τεχνική κατάρτιση, με σκοπό, την απόδοση Υπαξιωματικών, που θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της ειδικότητας τους.

Η εισαγωγή των υποψηφίων στη Σχολή, γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες εισαγωγής στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές του Κράτους κατόπιν συμμετοχής στο διαγωνισμό Πανελλαδικών Εξετάσεων. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι για να γίνουν δεκτοί στη Σχολή, πρέπει να επιτύχουν σε μια σειρά Προκαταρκτικών εξετάσεων (Ιατρικές εξετάσεις, Ψυχομετρικές και Αθλητικές Δοκιμασίες).Μετά την επιλογή και την κατάταξη τους, οι νέοι σπουδαστές υπόκεινται σε μια βασική εκπαίδευση και δοκιμασία (προπαίδευση), διάρκειας περίπου τριάντα (30) ημερών. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της προπαίδευσης των, ορκίζονται ως Δόκιμοι Υπαξιωματικοί. Πριν την ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων, συγκαλείται το Συμβούλιο Κατανομής Ειδικοτήτων , και προβαίνει στην κατανομή των σπουδαστών σε Ειδικότητες, όπου λαμβάνονται υπόψη οι προτιμήσεις τους καθώς και η σειρά επιτυχίας (εισαγωγής) των στη Σχολή. Οι ειδικότητες που πρόκειται να κατανεμηθούν στους Δοκίμους Υπαξιωματικούς καθώς και το πλήθος των ατόμων για κάθε μία, καθορίζονται κάθε χρόνο από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του ΠΝ.

Κατά τη διάρκεια της τριετούς φοίτησης στη Σχολή, επιλεγμένο προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, παρέχει την απαιτούμενη στρατιωτική και ακαδημαϊκή μόρφωση. Συγχρόνως επιδιώκεται να προσδοθούν στους Δοκίμους οι απαραίτητες στρατιωτικές και ναυτικές αρετές καθώς και να εξυψωθούν οι πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις τους.Η άθληση είναι ένα σοβαρό μέλημα της Σχολής και επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή των Δοκίμων σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ναυτικά, όπως η ιστιοπλοΐα, η κωπηλασία και η κολύμβηση.Κατά τη διάρκεια της φοίτησης οι Δόκιμοι συμμετέχουν σε μικρά εκπαιδευτικά ταξίδια (1-3 ημέρες) σε ελληνικά λιμάνια. Επίσης κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που διαρκεί ένα μήνα περίπου, σε λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι αποφοιτούντες Μόνιμοι Υπαξιωματικοί του Ναυτικού στελεχώνουν τα Πολεμικά Πλοία, τις Μονάδες και τις Υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αναλόγως της Εξειδίκευσης τους.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών (3ετής φοίτηση), οι νέοι Υπαξιωματικοί τοποθετούνται με τον βαθμό του Κελευστή και σταδιοδρομούν σαν μόνιμα στελέχη του Π.Ν μέχρι το βαθμό του Αντιπλοιάρχου.

Θέλεις να πετύχεις;

Άρχισε σήμερα

Κάνε εγγραφή και κέρδισε προνομιακές εκπτώσεις και τιμές